Ressam : Paolo Veronese (1528-1588)
Resim : The Feast in the House of Levi (1573)
Nerede : Gallerie de Accademia, Venedik, İtalya
Boyutu : 560 cm x 1309 cm
Veronese bu resmi yaptığında, o güne kadar dünyada bir kanvasa yapılmış en büyük resimdi. Aslında bu resmin adı, The Last Supper, yani tıpkı Da Vinci’nin İncil’deki hikayeden esinlenerek boyadığı sahne.
Aynı hikayeyi, Titian Venedik’teki Santi Giovanni ve Paolo Kilisesi’nin yemekhanesine resmetmişti ancak resim 1571’deki yangında yanmıştı. Bu sebeple kilise, Veronese’den The Last Supper sahnesini tekrar resmetmesini istedi.
Veronese bu görevi kabul etti, resmi kanasa yaptı. Ancak sonuç tam bir skandaldı; İsa ve ünlü son yemek sahnesi, cüceler, soytarılar, sarhoşlar hatt kedi köpek içeriyordu. Veronese küstahlık ve dine hakaret etmekle suçlanıyordu. Engizisyon (Holy Tribunal of the Inquisition) tarafından 18 Temmuz 1573’te yapılan sorgulamanın el yazısı ile kağıda aktarılmış orijinal kopyası duruyor. Veronese’ye 3 ay içinde resimdeki garip karakterleri silmesi emredildi. Ama Veronese tek bir değişiklikle tüm sorunu çözecekti. Gördüğünüz gibi karakterler hala duruyor; uyanık Veronese resmi ve kompozisyonunu korumak için resmin adını değiştirdi. Resmin adı artık “Son Akşam Yemeği” değil, “Levi’nin Evinde Ziyafet” olmuştu. Bir ziyafeti anlatan resimde soytarıların, sarhoşların bulunmasına kimse karışamazdı.
18 Temmuz 1573’teki sorgunun kaydında okuduğum kadarıyla, Veronese resimdeki bazı karakterleri gelen sorular üzerine açıklamış. Okurken içim şişti, Veronese çok sabırlıymış. Öncelikle masada Hz.İsa’nın etrafında 12 havarinin oturduğunu söylüyor. 12 havariyi masaya baştan sonra aralıklarla oturmuş, solda sarı kıyafetli olan havari ile başlıyor, sağda kahverengi kıyafetli olan havari ile 12 karakter tamamlanıyor. Masa etrafında ayakta kalabalık yapanların hepsi servis yapanlar. Aziz Peter’in ne yaptığı sorulduğunda, masanın diğer tarafında eti göndermek için kuzu etini sıyırdığını söylüyor. Aşağıda soldaki resimde sütunun arasında gördüğümüz havari en çok ilgimi çeken karakter. Onun ne yaptığı sorulduğunda Veronese tereddüt etmeden “çatalla dişlerini temizliyor” diyor. Bu resme neden İsa ve havarileri dışında karakter eklediğini ise resimde yer vardı hayal gücümü kullanarak kendim ekledim şeklinde açıklıyor.
18.yy’da Fransız ordusunun resme el koymasının ardından resim 1797–1815 yılları arasında Paris’te Napolyon Müzesi’nde sergilenmiş. Neyse ki 1815’te resim vatanı Venedik’e dönmüş o günden beri Accademia’da bu büyük resim için özel olarak üretilmiş odada sergileniyor.
Veronese’nin hayatını The Wedding Feast at Cana resmi eşliğinde 9 Mart’ta kısaca anlatmıştım, okumak isterseniz tıklayabilirsiniz.
Günde 1 Resim, 116. gün, 20 Haziran 2011
Sevgiler, Oylum Yüksel