Yeni akımlar, özgün sanat yaklaşımları hep eski kıta Avrupa’dan çıkmadı. Amerika en yeni kıta olsa da resim sanatında keşfedilecek bir çok özgün yaklaşım olmalıydı. Aşağıda listelediğim 7 Amerikalı ressam, özgün yaklaşımlarıyla çığır açtılar, hiç anlatılmamış hikayeleri anlattılar. Onlar yakından tanınmayı hakediyorlar.
1- James Abbott McNeill Whistler (1834-1903)
Massachusetts doğumlu Whistler, tonalizm akımının kurucudur. Whistler resim eğitimini Avrupa’da aldı, Londra’da Ön-Raffaeloculuk, Paris’te de İzlenimcilikle tanıştı ama taklit etmedi kendi akımını yarattı. Tonizm, resimde atmosferi ağırlıklı mavi, kahve ve gri renklerle tonlamak, sis perdesi etkisi yaratma akımıdır. Whistler’s Mother (1871) isimli resmi Paris’deki Orsay Müzesi’nde.
2- Thomas Eakins (1844-1916)
Philadephia doğumlu Eakins anatomiye olan ilgisiyle ünlü realizm ustasıdır. Pensilvanya’da ve Paris’de güzel sanatlar eğitimi aldı, o dönem yükselmekte olan izlenimcilikle değil aksine gerçekçilikle ilgileniyordu. Pensilvanya’ya döndükten sonra mezun olduğu güzel sanatlar okulunda profesör oldu. O yıllarda sanatta hiç yeri olmayan erkek bedenini en gerçekçi şekilde yansıtmaya olan ilgisi başına iş açtı. Daha gerçekçi resimler yapmak için çektiği çıplak erkek fotoğrafları ve kullandığı çıplak erkek modeller sebebiyle okuldan atıldı. Artık okulda profesör değildi ama Philadelphia’nın gururu olacak bu dahi ressamın resim yapmaya daha fazla vakti olmuştu. The Gross Clinic (1875) isimli bu resmi Philadelphia Sanat Müzesi’nde.
3- Edward Hopper (1882-1967)
New York’da doğan Hopper Kübik-Gerçekçilik akımının öncüsüdür. Resimde şehir hayatının buhran ve savaş zamanlarında yabancılaşan orta sınıf insanlarına yer vermeyi daha ilginç buldu. Resimlerinde bir hikaye anlatma amacı gütmedi, ama bir hikaye uydurmaya açık komposizyonlardı, belki de bu sebeplerden onun resimleri operalardan çizgi filmlere kadar pek çok alanda ilham verdi. Nighthawks (1942) isimli bu ünlü resmi The Art Institute of Chicago’da.
4- Georgia O’Keeffe (1887-1986)
Amerikan Modernizim akımının öncülerinden ve Amerika’da birçok kadına ilham ve cesaret vermesi ile ünlü O’Keeffe Wisconsin’de doğdu. Bir ressam olarak çok başarılı olmasına rağmen, o yıllarda kadın olmanın bir zorluğu olarak sektörde yer edinemedi. Mecburen kabul ettiği Texas’taki öğretmenlik görevi hayatını değiştirdi. Teksas’daki kanyonların verdiği ilhamla yaptığı resimler New York’da ses getirmişti. O’Keeffe o kadar ögürlükçüydü ki başarıı olduğu New York’da da kalmadı, hayatını doğada yeni ilhamlar arayarak New Mexico’da geçirdi. Ram’s Head, White Hollyhock-Hills (1935) isimli bu resmi New York’daki Brooklyn Müzesi’nde.
5- Grant Wood (1891-1942)
Iowa doğumlu Wood, bölgeselci resim akımının öncülerindendir. Büyük bunalım zamanı, çağdaşları gibi sürrealist ya da soyut sanatla ilgilenmeyip, “kırsal yaşam”ı göz önünde tutarak ve sadece Amerika topraklarındaki yaşamı konu edinerek, Amerikan toplumuna ihtiyaç duyduğu ilhamı vermiştir. The Art Institute of Chicago’daki American Gothic (1930) isimli bu resim tüm Amerika’da en çok tanınan, kopyası ve takliti en çok yapılan resimdir.
6- Jackson Pollock (1912-1956)
Wyoming doğumlu Pollock soyut dışavurumculuk akımının öncüsüdür. Ressam olmak isteyen bu huysuz adamın pek çizim yeteneği yoktu ama pes etmedi, müthiş bir zevkle yapabileceği yepyeni bir teknik geliştirdi “damlatmak”. Bu yeni teknik tüm dünyada çığır açtı. No. 5 (1948) isimli bu resmi New York’da özel bir koleksiyonda. Bu resim 2006’da 140 milyon dolar’a alıcı bulduğunda dünyanın en pahalı resmi ünvanını ele geçirmişti. Şu an en yüksek fiyata alıcı bulan resimler listesinde 11. sırada.
7- Andy Warhol “Andrew Warhola” (1928-1987)
Pensilvanya doğumlu Warhol, pop art akımının öncüsü olduğu gibi kendisi de bizzat Pop kültürünün ikonların biridir. Resim tasarımı okudu ve New York’da iş hayatına atıldı. Sanatta gündelik, alelade objelerin de kullanılabileceğine inanıyordu. Resimlerini kopyalayarak seri üretim hissini verebilmek istiyordu, eğitimi sayesinde bu teknikleri kendi geliştirdi. Campbell çorbalarının 32 çeşiti için hazırladığı resimler, tekniğinin en önemli örneklerindendir. 32 Campbell’s Soup Cans (1962) resmi New York’daki MOMA’da görülebilir.
Listeyi devam ettirsem sürrealist Dorothea Tanning (1910-2012), ben-day noktalarının ustası Roy Lichtenstein (1923-1997) ve Amerika kıtasını izlenimcilikle barıştıran iki dahi Mary Cassatt (1845-1926) ile Childe Hassam (1859-1935) ilk seçimlerim olurdu.