Ressam : Jean Auguste Dominique Ingres (1780-1867)
Resmin Adi : The Turkish Bath (1862)
Nerede : Louvre Müzesi, Paris, Fransa
Boyutu : 108 cm x 110 cm
Fransız neoklasisizm ustası ressam Ingres, Fransa ihtilaller ve romantizm akımıyla uğraşırken, İtalya-Rönesans-Raphael üçgenine takılıp, o döneme bambaşka resimlerle damgasını vurmuştur.
Ingres’in babası sanatın her dalında yeteneği ve bilgisi olan bir ustaydı. Ingres’in ilk öğretmeni oldu. Heykelden, müziğe her sanat dalında temel eğitimini babasından aldı. Resim ve heykelde, akademik eğitimine başladı ama devrim sebebiyle eğitimi yarıda kaldı. Babasının desteği ile Kraliyet Akademisi’nde eğitimine devam etti. Başarılı olup, ödüller kazandıktan sonra, Paris’e Jacques-Louise David’in öğrencisi olmak üzere gitti.
David o dönemde, resim sanatının efendisi gibiydi, Ingres de en yetenekli öğrencisi olmuştu. Kompozisyon ve insan anatomisi konusundaki becerilerini geliştirdi. 26 yaşında İtalya’ya gitti ve 18 sene yaşadı, 14 yılını Roma’da, 4 yılını Floransa’da geçirdi. Özellikle portreleriyle çok ünlü oldu.
Rönesansın derinlerine daldı, Raphael idolü olmuştu. İtalya’da yaptığı resimleri Paris’e gönderiyor, nasıl bir gelişim gösterdiğini adeta ilan ediyordu. Ancak İtalya’da olduğu zamanlar, ihtilal ve özgürlük savaşının resim sanatına bir yansıması olan Romantizm akımına uzak kalmıştı. Paris’e döndükten sonra da Romantizmi asla anlayamadı, akımın öncüsü Delacroix’nun baş düşmanı olarak anıldı.
Ingres, hayatı boyunca güzel kadınların hayranı oldu, sadece resimlerinde değil, hayatında da onlara yer verdi. “The Turkish Bath – Türk Hamamı” resmi, Ingres’in vefatından 5 yıl önce yaptığı, büyük tutkusu olan çıplak kadın ve doğu kültürünü bir arada sergilediği başyapıtıdır. Ingres, Osmanlı topraklarında hiç bulunmadı. Türk Hamamı ile ilgili tüm bildikleri, İngiliz yazar ve İngiltere Büyükelçisi’nin eşi olarak bir dönem İstanbul’da yaşamış olan Lady Mary Wortley Montagu’nun mektuplarına dayanır. Ingres, Lady Mantagu’nun 2 mektubunu kopyalayıp saklamış. Kendini hazır hissettiğinde, tamamen mektuptaki tasvirlere dayanıp, daha önceden çizdiği çıplak kadınları örnek alarak, hiç canlı model kullanmadan bu resmi yapmış.
Ingres, zatürre sebebiyle 86 yaşında Paris’te hayatını kaybetti.
Günde 1 Resim, 87. gün, 22 Mayıs 2011
Sevgiler, Oylum Yüksel