Ressam : Eugene Delacroix (1798-1863)
Resmin Adi : Liberty Leading the People – Halka Yol Gösteren Özgürlük (1830)
Nerede : Louvre Müzesi, Paris, Fransa
Boyutu : 260 cm x 325 cm
Romantizm akımının öncüsü Fransız ressam Eugène Delacroix, Rönesans döneminin son ustasıdır ve modern sanata geçişte öncüydü. (Her Fransızca kelimede olduğu gibi harfleri yutuyoruz ve Delacroix’i Dölekua olarak okuyoruz). Resim eğitimine liseden sonra eğitimine başladı, Guerin’nin öğrencisi oldu ve kendini hızla geliştirdi.
Resim entellektüellerinin beğenmediği eserlerine, devlet sahip çıkıp sergilemeye başlayınca, o da popülist davranıp devletin ilgisini çekecek resimler yapmaya başlamıştır. Fransızların desteklediği Yunanları, Türk işgali altında katledilirken resmettiği iki eseri üst düzey devlet adamlarının ilgisini çekmek için özellikle yaptığı bir resimdir. Ancak teknik anlamda kusursuz olan bu stratejik resimler onu, onu bu büyük başyapıta hazırlamıştır.
Halka Yol Gösteren Özgürlük resmi, Kral 10. Charles’ın sonunu hazırlayan halk ayaklanmasını anlatır ve Fransız İhtilali’nin simgesidir. Resimde hırpalanmış yarı çıplak kadın özgürlüğü simgeler, bir yanında soyluları temsilen şapkalı burjuvalar, öbür yanında Sefiller’deki Gavroche’den esinlenildiği düşünülen fakir çocuk vardır. Yani Fransız halkı ilk kez birlik olmuştur.
Bir gelenek olarak Delacroix’nın resimlerini alan Fransız devleti bunu da satın almış, sonrasında yeni kral Louis Philippe’e resmin kışkırtıcı olduğunu intikal etmiş ve ne yapacağını bilemeyip, Delocroix’ya iade etmiştir. Fransızların Amerika’ya hediyesi Özgürlük Heykeli’ndeki kadın, bu resimdeki kadının giydirilmiş halidir.
Osmanlı Devlet adamı Halil Şerif Paşa, Paris Büyükelçisi olduğu dönemde, Deracroix’yı keşfetmiş ve 6 resmini satın almıştır. Ancak malesef, Osmanlı’nın topraklarımıza çıplak resim getirme şeklindeki buyruğunu dikkate alıp, ülkeye dönmeden Delacroix ve başka ustalara ait resimleri apar topar elinden çıkarmıştır. Bugün elden çıkan resimlerin 1 milyar dolardan fazla değere sahip olduğu düşünülüyor. Kim bilir, bu resimler şu an bizde olsa, bizim de küçük çaplı bir Louvre’umuz olabilirdi.
Günde 1 Resim, 24. gün, 20 Mart 2011
Sevgiler, Oylum Yüksel