
Ressam : Diego Velazquez (1599-1660)
Resim : Las Meninas – Nedimeler (1656)
Nerede : Prado Müzesi, Madrid, İspanya
Boyutu : 3,18 m x 2,76 m
İspanyol ressam Velazquez, barok tarzındaki resimleriyle sarayın baş ressamı olarak kraliyet ailesine hizmet verdi. Tıpkı Louis David’in Napolyon için çalışması gibi, Velazquez de IV.Philip için çalıştı. Ancak David’in aksine sadece saray ailesini en güzel halleriyle resmetmedi, kendi gerçekçi bakış açısını da resimlere ekledi. Bu anlamda Velazquez barok resimler yapmasına rağmen, ileriki yüzyıllarda realistlere, izlenimcilere ve kübistlere ilham verdi.
Las Meninas’ın resim tarihinde çok önemli bir yeri vardır, ilk defa 3 boyutun yansıtıldığı eser olmakla beraber belki de hakkında en çok makale yazılan resimdir ve hala tartışılan özellikleri var. Resimde çoban köpeği ile birlikle 12 karakter bulunmakta. O dönem kralın hayatta kalmış tek çocuğu olan Prenses Margarita hemen ortada, sağında ve solunda nedimeleri. Solda Velazquez’in resim yaparkenki hali. Çoban köpeğinin yanında sarayda yaşayan Alman ve İtalyan cüceler, onların arkasında yaşlı hizmetli ve koruma, kapıda ise Velazquez’in akrabası olduğu tahmin edilen saray çalışanı vardır. Resimdeki sürpriz, duvardaki aynadan yansıyan solda Kraliçe Mariana ve sağda Kral VI.Philip.
Resmin Velazquez’i mi yoksa Prenses Margarita’yı mı baş karakter aldığı, Velazquez’in kral ve kraliçe’nin resimlerini yaptığı sırada kendi görüntüsünü mü resmettiği, resmin bir ayna yansıması olup olmadığı gibi yüzlerce soru sorulmuş, tartışılmıştır. Tüm bu özne sorularına rağmen resmin adının “Nedimeler” olması da ilginçtir.
1957’de Pablo Picasso Las Meninas’ın 58 kubik versiyonunu yaptı.
Gerçekliğinden emin olunmasa da, Velazquez’in üzerinde görünen şövalyelik sembolü kırmızı haçı, ölümüne çok üzülen IV. Philip saygısını sunmak üzere bizzat kendi yaptığı söylenir. Velazquez şövalyelik ünvanını resmi tamamladıktan 3 yıl sonra almıştı, bu noktada Kral’ın çok sevdiği resme başka birinin el süremeyeceğini düşünürsek, oldukça mantıklı ve anlamlı bir iddia olduğunu varsayabiliriz.
Günde 1 Resim, 9. gün
Sevgiler, Oylum Yüksel