Güncel bilgi : Sergi 23 Ağustos 2020’ye kadar uzatıldı.
27 Kasım’da Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat’ta açılan “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” sergisini gördükten sonra o kadar heyecanlandık ki, son bir kaç gündür Sagalassos fotoğraf arvişimizde geziniyoruz, yeni öğrendiğimiz bilgileri sindirerek bu büyüleyici antik kentin sokaklarında yeniden dolaşıyoruz. Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti’ni 2018’de ve Burdur Müzesi’ni 2019’da ziyaret etmiştik.
“Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” sergisi bugüne kadar Türkiye’de gördüğümüz en kapsamlı arkeoloji sergisi olmuş. Burdur Müzesi’nden 368 eser getirilmiş, gözlerimize inanamadık. Tanrıça Demeter, Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian heykellerini İstiklal Caddesi’nde görüp heyecanlanmamak mümkün değil.
3 kata yayılan sergide eserlerin sunumu ve paylaşılan bilgiler mükemmeldi. Coğrafya, jeoloji, inanç sistemi, bitkiler, hayvanlar, ekonomi, beslenme, tanrılar, kahraman heykelleri, yemek kültürü gibi farklı konular ayrı ayrı incelenmiş. Tematik bölümleri gezerken, eserler, bilgi panoları ve kazı ekibinden uzmanların videoları eşliğinde derinlemesine bilgi sahibi olabiliyorsunuz.
Bizim gibi arkeoloji ile ilgileniyorsanız, bu sergiyi mutlaka görmelisiniz. Sergi ücretsiz ve 23 Ağustos 2020’ye kadar açık olacak. Yapı Kredi Kültür Sanat adresi İstiklal Caddesi No: 161, hafta içi 10:00-18:45, Cumartesi 11:0-18:45, Pazar 13:00-18:45 arası ziyaret edebilirsiniz. Sergiyi gezmek için en az 3-4 saat ayırmanızı, arada dinlenmek için kahve molası vermenizi tavsiye ederiz, biz öyle yaptık.
Batı Toroslar’ın eteklerine kurulan Sagalassos, 1400 – 1750 metrede dik bir yamaca konumlanmış. Büyük İskender’in şehri MÖ 333’te fethettiğini biliniyor. Şehir MÖ 25’te Roma İmparatorluğu’na bağlanmış ve hızla gelişmiş. İmparator Hadrian’ın, Sagalassos’u Pisidya Eyaleti’nin birinci kenti ilan etmesiyle şehre büyük görkemli anıtlar inşa edilmiş. MS 600’lerde veba ve depremler kentin çöküşüne sebep olmuş ancak yaşam 13.yy’a kadar devam etmiş. Sagalassos, Bronz Çağ, Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve Selçuklu Dönemi’nden izler taşıyor. Çeşmelerinin görkemi, dünyanın en üksek rakımlı 9000 kişilik tiyatrosu, kütüphanesi, kent meclisi ile Sagalassos mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir antik kent.
Sagalassos’u ve Burdur Müzesi’ni daha önce ziyaret ettiyseniz, “Bir Zamanlar Anadolu’da : Sagalassos” sergisinde öğreneceğiniz yeni bilgilerle taşlar yerine oturacak. Eğer Sagalassos’u henüz ziyaret etmediyseniz, sergi sonrası ilk fırsatınızda yolunuzu Burdur’un Ağlasun ilçesinden geçireceğinize eminiz.
Fotoğraftaki suyu akan Antoninler Çeşmesi ile karşılaşmak sakin sakin anlatılabilecek bir deneyim değil. MS 160-180 yılları arasında yapılan 28 metre cepheli 9 metre yüksekliğindeki Antoninler Çeşmesi 2000 yıldır akmaya devam ediyor.
Sergiden ve antik kentten daha fazla fotoğraf Instagram sayfamızdaki “Sagalassos” hikaye albümünde sizi bekliyor.