Harem, bizim için Topkapı Sarayı’nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü’nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor.
Topkapı Sarayı’nın inşasına Fatih Sultan Mehmet’in emri ile İstanbul’un fethinden (1453) 12 yıl sonra, 1465 başlanmış. Sarayburnu’ndaki eski Bizans kalıntıları üzerinde inşa edilen Topkapı Sarayı ana hatlarıyla 1478’de tamamlansa da, 19.yy’a kadar eklenen yeni yapılarla genişlemeye devam etmiş.
Harem’in, yani padişahın annesi, eşleri, çocukları ve cariyelerinin, Topkapı Sarayı’na hangi yılda taşındığı hala tam olarak bilinmiyor. En eski kaynak Arabalar Kapısı üstündeki kitabede 1578 tarihi ve III.Murat ismi. Harem’in 1853’te Dolmabahçe Sarayı’na taşınmasına kadar Topkapı Sarayı’nda yaşadığı biliniyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın (1520-1566) Harem’de yaşadığı bazı tarihçiler tarafından öne sürülse de, bu iddia bir belge, kitabe benzeri somut bir kaynakla ispatlanamadı.
Harem Bölümü’nde hayranı olduğumuz mimari detaylar
Hünkar Sofası
Topkapı Sarayı’ndaki en büyük kubbenin bulunduğu bu mekan, padişahların tören ve kabul salonuydu. İlk fotoğrafta hünkarın tahtının konulduğu baldakeni tam karşıda, Valide Sultan ve kadınların oturduğu galeriyi solda görüyoruz.
Hünkar Sofrası 16.yy’da Mimarbaşı Davut Ağa tarafından inşa edilmiş. Yangınlar ve onarımlar geçiren mekanın mevcut dekorasyonu 18.yy ortalarında III.Osman döneminde yapılmış.
İngiltere Kraliçesi Victoria’nın armağanı olan saat sol altta. Rokoko dekorasyonlu salonunun mavi-beyaz çinileri Hollanda’dan (Delft) gelmiş.
Hünkar Hamamı
Soyunma yeri, sıcaklık ve soğukluktan oluşan hamamda 16.yy’dan kalan sütun başlıkları bulunuyor. Yaldızlı bronz parmaklıklı bölme, Padişahın özel yıkanma yeri. Parmaklıklar güvenlik amacıyla yapılmış.
III.Murad Has Odası
1579’da Mimar Sinan tarafından inşa edilen oda, padişahın özel dairesi ve resmi kabul salonuydu. 16.yy İznik çinileriyle kaplı salon, Osmanlı mimarisinin en ihtişamlı yapılarından biri.
Çifte kasırlar Revaklı Avlu Çubuk Odası Zülüflü Baltacılar Ocağı, solda koğuş, sağda mescit Valide Sultan Dairesi
Instagram sayfamızda sabitlediğimiz “Harem” hikaye albümünde daha fazla mimari detay fotoğrafı sizi bekliyor.
Ziyaret Bilgileri
Topkapı Sarayı, Salı hariç her gün ziyarete açık.
Topkapı Sarayı’nı Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebiliyoruz ancak Harem Bölümde Müzekart geçmiyor.
Harem’i ziyaret etmek için Topkapı Sarayı’na giriş yaptıktan sonra Harem gişesinden ek bilet satın almak gerekiyor.
Harem bileti turistler için 70TL, TC vatandaşları indirimli 35TL.
Pandemi döneminde ziyaret saatlerinde değişiklik yapıldı. Güncel ziyaret saatlerini görmek için Milli Saraylar web sitesi ziyaret bilgileri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.