Topkapı Sarayı’nın köşkleri rengarenk çinileriyle her mevsim iç ısıtıyor. Özellikle Sultan IV. Murad’ın Revan (Erivan) ve Bağdat fetihlerinin anısına yapılan sekizgen köşklerin yeri bizim için apayrı. Revan Köşkü’nün ve Bağdat Köşkü’nün kubbesi, tonozları, vitrayları, kalem işi, yaldızlı, sedef kakmalı süslemeleri ama en çok da çinileri muazzamdır.
İlk bakışta birbirine çok benzer görünseler de, dikkatli gözler iki köşkü ayırt edebilir. Revan Köşkü 1636’da, Bağdat Köşkü ise 1640’ta tamamlanmış.
Bağdat Köşkü’ndeki önemli eserlerden biri, hükümranlık sembolü olan tombak kafesli top askı. 15. yüzyıla ait yeşil ve mavi İznik çinileri kullanılan köşkün, pencere ve dolap kapakları abanoz üzerine sedef, bağa ve fildişi kakmalı. Bağdat Köşkü, saltanatın son döneminde Bakanlar Kurulu toplantılarına ev sahipliği yapmış.
Revan Köşkü, sultanların sarıklarını saklamak için kullanıldığı dönemde Sarık Odası ismiyle de anılmış. 1733’te Sultan I. Mahmud, değerli kitaplardan oluşan bir kütüphane hazırlamış. Revan Köşkü’ndeki bu kütüphanesi sadece has Odalılar kullanmış.