Kıyıda Üçağız (Teimiussa) kasabası, denize kıvrılan yarımadanın en ucunda 54 haneli, 250 nüfuslu Kaleköy, antik ismi ile Simena köyü. Ve Simena’nın tam karşısında boylu boyunca uzanan, Prof. Dr. Nevzat Çevik’in yeryüzündeki cennet dediği Kekova Adası. Tarihi ve doğa zenginliklerle dolu bu kıyılarda tekne ile dolaşmak, muhtemelen dünyandaki en etkileyici günübirlik tekne turlarından biri.
Dolkisthe Antik Kenti’nin kalıntılarını Kekova kıyılarından geçerken görebiliyorsunuz. 1990 yılından beri sit alanı olan adaya çıkmak ve antik kentin kıyısında dalış yapmak yasak. Kekova’daki sadece Tersane Koyu’nda yüzebiliyorsunuz, isterseniz karaya çıkabiliyorsunuz. Tersane Koyu bu dünyada doğa güzelliği ve antik kent kalıntılarının bir arada görebileceğiniz eşsiz yerlerden biri. Kekova’da birbirini saran iki küçük ada arasında oluşan doğal koyun ismi ise Akvaryum Koyu. Akvaryum Koyu’nun eşsiz rengine dalıp, balıklarla yüzmek hiç bitmesini istemeyeceğiniz bir rüya gibi.
Tarihi M.Ö. 4. yüzyıla dayanan Simena Antik Kenti, stratejik önemi olan Likya şehirlerinden biriydi. Kaleköy’de tepenin üzerindeki ortaçağ kalesinden masalsı manzarayı izlemek için sıcağa aldırış etmeden merdivenleri takip etmeniz ve yukarı çıkmanız gerekiyor. (Giriş 10 TL, Müzekart ile ücretsiz). Eğer kaleye çıkarsanız Kaleköy, Üçağız ve Kekova manzarası karşısında nefesiniz kesilecek. Kalenin içinde yer alan 7 oturma sıralı 300 kişilik tiyatro Lykia Birliği içindeki en küçük tiyatro. Kalenin girişindeki patika ise yeşillerin içine gizlemiş nekropole ulaşıyor. Likya kaya mezarlarına 2500 yıldır ev sahipliği yapan bu konum, bir başka harika manzara noktası. Kaleköy’deki Ankh Pansiyon’un keçi sütünden yaptığı muzlu, fındıklı ve şeftalili dondurması sıcak havanın en lezzetli ilacı. Son yıllarda bütün küçücük Kaleköy yeni açılan dondurmacılarla doldu ama siz hepsine gözünüzü kapatın, en orjinal lezzet yıllardır Ankh’ta.
Kekova tekne turu
Kekova’ya tekne turları, Üçağız’dan, Kaş’tan ve Demre’den kalkıyor. Kaş ve Kalkan’dan tekne turu satışı yapan firmalar Üçağız’a sizi otobüsle götürüyor. Üçağız’dan kalkan Kekova tekne turunu tercih ederseniz Kekova’da ve Kaleköy’de daha fazla zaman geçirebilir, Korsan Mağarası, Gökkaya Koyu, Burç Koyu’nu görebilirsiniz. Ama Kaş’tan kalkan tekneler de var. Bu defa Kekova’ya denizden geldiğiniz için yolda biraz vakit kaybediyorsunuz fakat bu sayede bizce Kekova’nın doğusundaki koylardan (Korsan Mağarası, Gökkaya Koyu, Burç Koyu) çok daha ilginç olan Yağlıca Koyu’nu ve İnönü Koyu’nu görebiliyorsunuz. Biz yıllar içinde hepsini denedik, tur otobüsüyle Üçağız’a gittiğimiz de oldu, kendi aracımızla direk Üçağız’a gidip ayarladığımız özel tekneyle tura çıktığımız da oldu, Kaş’tan ayarladığımız tekneyle de çıktık.
Mesela Kocakarı Koyu’nu sadece özel tekne ile çıktığımızda görebildik, tur tekneleri bu koya uğramıyor. Vaktiniz varsa hem Üçağız’dan hem de Kaş’tan kalkan tekne turlarına 1’er gün ayırmanızı tavsiye ederiz. Doğa ve tarihle dolu muhteşem iki gün geçirme şansına bu kadar yakınken ikisini de denemelisiniz. Sadece Kaleköy, Kekova Tersane Koyu ve Akvaryum Koyu ikişer defa gördüğünüz yerler olur. Birinde Kaleköy’de kaleye ve nekropole çıkarsınız, diğerinde köyü gezip denizdeki kral mezarını görürsünüz. Zaten sıcak bir ayda Kaş’taysanız 2 gün 10:00-18:00 arası teknede, muhteşem koylarda yüzerek geçirme fırsatını kaçırmamak lazım. Kekova tekne turunda yemek fiyata dahil oluyor, bugüne kadar kötü yemeğe hiç rastlamadık, hep 6-7 çeşit yemek – meze oluyor. En kötü balık yerine tavuk oluyor. Bodrum ve Marmaris’teki teknelere göre ortalamanın üstündedir yemekler. Biz turu ayarladıktan sonra özel olarak istediğimiz içecekleri de markasıyla söylüyor dolapta bizim için soğuk bulundurmalarını rica ediyoruz, gün boyu bunları içeriz diyoruz, onlar da alıyorlar. Tekne sonu bu ekstra içeceklerin ücretini ödüyorsunuz. O da restoran fiyatı değil, gayet makul bir ücret oluyor.
2019 Kaş Rehberimiz yayında, okumak için tıklayabilirsiniz. Instagram’daki “Kaş Rehberi” hikaye albümünde Kaş ve çevresinde çektiğimiz daha fazla fotoğrafı görebilirsiniz.