Napoli’den Kütahya’ya… Sınırsız Seyahat Özgürlüğü
İki gündür aklımızda, görmek istediğimiz hatta yeniden görmek istediğimiz antik dönem tapınaklarının listesini yapıyoruz. Bilgisayar ekranında geçirdiğimiz uzunca bir süre sonunda artık esnediğimizi, yorgunluktan gözümünüz önündeki haritadan yerleri bulamadığımızı fark ettik. Uykuya geçmeden önce taslak listeyi yavaş yavaş toparladık. Şimdi elimizde İtalya’dan başlayıp oradan Tunus’a, sonrasında İsrail’e ve nihayetinde Türkiye Kütahya’da son bulan bir yol haritası var. Planı hazırlarken sürenin ne kadar olacağı, nerelerde konaklanacağı, tapınakların en güzel göründüğü günün saatleri gibi ufak ufak notlar da aldık. Ne zaman yola çıkılacağı ile ilgili belirsiz bir tarih uydurduk kafamızdan.
İstediğiniz zaman uçak biletini değiştirebilmek
İtalya’da Napoli’nin güneyinde Campania Bölgesi’nde bulunan Neptün Tapınağı’nı listenin en başına yerleştirmiştik. Paestum’un iki büyük Dor yapısı arasında en iyi korunmuş durumda olan Neptün (Posedion) Tapınağı M.Ö. 450-550 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. 61 metre uzunluğundaki tapınağın çatı ve iç duvarlar dışında tüm yapı elemanları ayakta kalmış. Apollon için yapıldığı da düşünülen tapınak erken dönemdeki keşifte ismi arkeologlar tarafından Neptün olarak anıldığı için o şekilde kalmış. Son durak ise en son iki sene önce gördüğümüz yemyeşil bir adanın ortasında kale gibi yükselen Aizanoi’daki Zeus Tapınağı. Kütahya’da Çavdarhisar İlçesi sınırları içerisinde yer alan tapınak Neptün Tapınağı’ndan farklı olarak iç duvarları ve dünyada henüz benzerine rastlanmamış tonozlu bir yer altı odasına da sahip. MS 1.yy’da inşasına başlanıp MS. 2. yy’da tamamlanan tapınak, günümüze kadar ulaşabilen bu yapıdaki tek Zeus tapınağı. 9,30 metre yüksekliğindeki yekpare sütunlarla çevrili tapınağın iç merdivenlerden aşağıya indiğinizde sizi karşılayan tonozlu oda tılsımlı bir zaman tüneline çıkar. Zeus, Kibele için sunulan hediyeler burada saklanırmış. Aynı zamanda kehanetler için de kullanılırmış. Odanın tavanındaki boşluktan gelen ışık zemini parça parça gün ışığı ile boyarken içeride kendimizi zamanın parçalarını birleştirirken buluyoruz. O hissi ne kadar özlediğimizi fark ettik. Şu dönemde listeyi hazırlamış olsak da yola çıkmak için sabit bir tarihten çok değiştirebileceğimiz esnek bir zaman ihtiyacımız olduğunu da biliyoruz.
Pandemiden önce her uçuşumuz için promo bilet yakalamaya çalışırdık, seyahat planlarımıza kesin ve değişmeyecek gözüyle bakardık, fiyat avantajından faydalanmaya çalışırdık. Şimdi ise önceliklerimiz değişti, her an gündemi, olası seyahat yasaklarını ve değişiklikleri takip ediyoruz. Türk Hava Yolları uçak biletlerinin kapsamını genişletti, “Esnek Seyahat” ile sınırsız özgürlük getirdi. 31 Ekim 2020’ye kadar alacağınız biletleri 2022’ye yani 31 Aralık 2021 tarihine kadar sınırsız defa ücretsiz olarak değiştirebiliyorsunuz, ceza ödemeden açığa alabiliyorsunuz, hatta isterseniz uçuşu bile değiştirebiliyorsunuz. Örneğin seyahat planınız değiştiyse Kasım 2020 Cape Town biletini, Aralık 2021 Madagaskar biletine çevirebiliyorsunuz. Detaylı bilgi almak için THY esnek değişiklik hakları sayfasına tıklayabilirsiniz.
Esnek Seyahat Özgürlüğü
Esnek seyahat planımız için biz de farklı tarihler üzerinden yol haritası çıkardık. Listenin tamamladığımızda gördüğümüz Antik Tapınakların hepsini parça parça birleştirmek istiyoruz.
2 comments
Hem bilgilendirici hem de çok akıcı bir yazı olmuş elinize sağlık.
çok teşekkürler :)