Aydın Dağları’nın (Messogis) eteklerinde, Menderes havzasında, vadinin iki yakasına kurulmuş bir çifte kent Nysa. Karia Bölgesi’nin önemli bir kenti olan Nysa’nın MÖ 3.yy’ın ilk yarısında kurulduğu düşünülüyor. Nysa, antik dönemde hızlı akan ve derin bir boğaz oluşturan nehrin iki yakasına kurulmuş, üzerinde üç köprü varmış. Ünlü gezgin, tarihçi ve coğrafyacı Strabon (MÖ 63 – MS 23), eğitimi için Nysa’ya gelmiş. Strabon’un Nysa hakkında yazdıkları, günümüzde antik kenti anlamamıza ışık tutuyor.

Eylül ayında İş Bankası’nın daveti ile gittiğimiz Nysa’da, hem bankanın kazı çalışmalarına verdiği desteği yerinde görmüş, hem de Nysa Antik Kenti’ni bizzat kazı başkanı Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner’den dinleme şansı bulmuştuk.
Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner, Nysa’yı önemli yapan ve diğer antik kentlerden ayıran 3 ipucu verdi bize; üstün eğitim, mühendislik harikası ve Dionysos’un kenti.
1- Strabon eğitimi için Amasya’dan kalkıp buraya gelmiş, demek ki eğitim konusunda oldukça başarılı bir kentti. Büyük Nysa Kütüphanesi ve eğitim için kullanılan gymnasiumu bunu ispatlar nitelikte.
2- Şehir, topografyaya uygun olarak vadinin iki yakasına inşa edilmiş. Vadiye yapılmış olan stadion, köprüler, tünel, o dönemin su yollarını kontrol eden kanallar Roma Dönemi mimarisinin ve mühendisliğinin üstün özelliklerini yansıtıyor.
3- Mitolojide bebek Dionysos’un Nysa’da dağ perilerine teslim edildiği ve burada büyüdüğü anlatılıyor. Tiyatro binası frizlerinde Dionysos’un hikayesini görebiliyoruz.

Tiyatro, agora, gerontikon (yaşlılar meclisi), gymnasium, kütüphane, sütunlu cadde, stadion, çarşı bazilikası ve tünel Nysa’da görebildiğimiz yapılardan bazıları.



Nysa Antik Kenti her gün açık. Yazın 09:00-19:00, kışın 08:30-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Bilet 7TL. Müzekart ile ücretsiz.
Nysa Tiyatro Binası frizlerinin orjinallerini, Nysa Aslanını ve daha bir çok eseri Aydın Arkeoloji Müzesi’nde görebilirsiniz.
Daha fazla fotoğraf ve bilgi Instagram sayfamızdaki “Nysa” hikaye albümünde sizi bekliyor.