Van Gölü’nün kuzeybatısında, Malazgirt’in güneyinde, Nemrut ve Süphan Dağları’nın ortasındaki yüksek platoya kurulu, Türklerin Anadolu’ya girişine tanıklık eden, tarihi zenginliklerle dolu ilçemiz Ahlat.
Eskiden, çok eskiden dvd’den, cd’den önce kasetler vardı. Film sorarken VHS mi Beta mı sorusu ile karşılaşırdınız. O sorular artık önemsiz olsa da, bizde bıraktığı his hala aynı. Zaman değişti ama toprağın kayıt cihazları taşlar değişmedi. Hala üzerinde yaşananları VHS gibi kaydetmeye devam ediyor. Ahlat bu toprakların geçmişini izlemek isterseniz, kocaman bir sinema gibi sizi bekliyor.
Kaynaklarda Ahlat’ın tarihi MÖ.9.yy’daki Urartu hakimiyetine kadar dayanıyor. Ilıman iklimi, zengin su kaynakları, bereketli toprakları ve mimaride kullanılan Ahlat taşı ile yüzyıllar boyunca bölgede hakim olan devletlerin hedefi olmuş.
Ahlat Selçuklu Mezarlığı’ndaki mezar taşları 12.-15.yy’lar arasında yapılmış. Ortaçağ Türk mimarisinin ve muazzam taş süslemelerinin örneği olan şahideli, sandukalı ve kurgan tarzında mezar taşlarının sayısı yaklaşık 8.200 adet. 1985’ten beri Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Sivas Divriği Ulu Camii’nin ustasının Ahlatlı olmasına şaşmamak lazım. Bir açıkhava müzesi olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı (The Tombstones of Ahlat the Urartian and Ottoman Citadel ismi ile) 2000’de Unesco’nun geçici listesine alınmıştı, bakanlık asıl listeye alınması için çalışmalarını sürdürüyor.
Ahlat’ta Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyunlu dönemlerinde yapılmış 14 kümbet bulunuyor. En görkemli olan parmaklıklı kümbet ismi ile de anılan Emir Bayındır Kümbeti. Akkoyunlu hükümdarı Bayındır İbni Rüstem tarafından yaptırılan kümbet (1481) ve Emir Bayındır Cami (1477) Ahlat’ta bizi en çok büyüleyen mimarilerden oldu. Bunda tarihi eserler kadar Ahlat’ın misafirperver halkının da etkisi var. Bu kadar candan “hoşgeldin”, “yine gelin” diyene hasret kalmışız. Bizim için ağaçtan ceviz düşüren imamı öyle sevdik, öyle lafa tuttuk ki, ezan saatini kaçırmamak için camiye geri koşması gerekti.
Buralar baharda yemyeşil, kışın bembeyaz ayrı güzel oluyormuş, yeniden geleceğimiz günü iple çekiyoruz.
Ahlat’tan ve Bitlis seyahatimizden daha fazla fotoğrafı Instagram’daki “Bitlis” hikaye albümünde bulabilirsiniz.