Tarihi binaların müze olarak ziyarete açılması bize büyük bir mutluluk ve heyecan veriyor.

1929’da İtalyan mimar Giulia Mongeri tarafından, İş Bankası’nın 3. Genel Müdürlük binası olarak Ankara Ulus’ta inşa edilen bu muhteşem bina müzeye dönüştürüldü. Birinci Ulusal Mimarlık Akımı üslubunda tasarlanan yapıyı caddeden izlemek ve dekorasyonunu Selahattin Refik Sırmalı‘nın yaptığı orjinal odalarda dolaşmak tam bir göz banyosu. Erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin günümüze ulaşmış en güzel örneklerinden biri olan tarihi binada, Batı ve Osmanlı mimarisi ile Art Nouveau ve Neo Rönesans akımlarının izlerini görebiliyoruz. Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Pazartesi hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açık olacak.

Müzenin bodrum katında kiralık kasa bölümü var. Giriş katında Mongeri’nin zarif tasarımı kendini gösteriyor. Bu katta bankanın iktisadi bağımsızlık tarihine dair koleksiyonunda yer alan fotoğraf, belge, obje ve filmler eşlik ediyor. 1. katta, Atatürk’ün de misafir edildiği, orijinaline uygun şekilde korunan “İdare Meclisi Salonu” ve genel müdür Celal Bayar’ın odası bulunuyor.

Atatürk’ün ziyareti sırasında çekilen fotoğraftan Kurt Bullent tarafından müze için yapılan bir yağlıboya tablo ile Atatürk’ün Banka’nın İskenderiye Şubesi’ne hitaben imzaladığı, Weinberg tarafından yapılan portresi de bu katta sergileniyor. 2. katta “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” kalıcı sergisi var. 3. kattaki sanat galerisinde Mevlüt Akyıldız’ın sergisi 31 Ağustos 2019’a kadar gezilebilir. 4. kattaki süreli sergi katında ise bir ayağı İstanbul’da açılan Milli Mücadele’nin 100. yılında “İstiklâl” sergisini 31 Aralık 2019’a kadar ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nden daha fazla bilgi ve fotoğraf Instagram’daki “Ankara” hikaye albümünde sizi bekliyor.