
Ressam : Paul Signac (1863-1935)
Resmin Adi : Portrait of M. Felix Feneon (1890)
Nerede : Moma, New York, ABD
Boyutu : 73,5 cm x 92,5 cm
Fransız neo-empresyonist ressam Signac’ın ailesi Paris’te saraç işindeydi, Napolyon’un atlarına bile onların ürettiği eğerler alınıyordu. Varlıklı ve açık görüşlü bir ailede sanata ilgi duyarak büyüdü. Resim sergilerini geziyordu, izlenimcilerin resimleriyle, özellikle de Monet ile çok ilgiliydi.
16 yaşında babasını kaybettiğinde mimarlık eğitimi alıyordu. Ailesi işi sattı ve başka şehre taşıdı. Signac ise Montmartre’da bir oda kiralayıp Paris’te kaldı ve resim yapmaya başladı. Başlangıçta resimleri iyi niyetli birer Monet taklitiydi, doğayı resmetmeyi ve izlenimcilerin getirdiği özgür hissi seviyordu. Sonrasında Seurat’la tanıştı, Seurat 1884’te divizyonizm tekniğini geliştirmekteydi. Divizyonizm izlenimciliğe göre zordu, içinden geldiği gibi boyayamıyor, daha çok çaba sarfediyordu, ama sonuç inanılmazdı. Seurat’ın erken ölümüyle birlikte neo-empresyonizm Signac’a emanet kaldı. Yaptığı evlilikle Pissarro ile uzaktan akraba oldu, Pissarro ona da babalık yaptı, kendi tarzını bulması için zorladı onu.
Signac, San Tropez’deki evinde çok resim yaptı, limanlar özellikle ilgisini çekiyordu, bu sebeple Avrupa’da çok şehir gezdi. İstanbul da bunlardan biri, 2 ay boyunca Şeker Ahmet Paşa’nın misafiri oldu, İstanbul silüetini resmetti. Hatta “Süleymaniye” camii resmi 2009’da Londra’daki bir müzayede de 1,3 milyon sterline satıldı.
Signac, 1908’de Paris Bağımsız Sanatçılar Topluluğu’nun başkanı oldu ve fovizm, kübizm gibi akımlara destek oldu. Matisse’in bir tablosunu satın alan ilk kişi de Signac’tır mesela, hem maddi hem manevi destek buna denir. Signac’ın resim tarihini konu alan kitapları da yayınlanmıştır.
Bu resimdeki Felix Feneon, resim camiasında çok ünlü bir koleksiyoner, aynı zamanda da bir eleştirmendi. Signac’ın yakın arkadaşı olan Felix, Neo-empresyonizm’in ismini koyandır. Signac, çok sevdiği dostu için 1890’da yaptığı bu resim, dönemine göre oldukça ilginç ve sıradışı. Bir hayal dünyasından fırlaşmışçasına seçilmiş aksesuarlar; sakal, baston, şapka ve bir tutam çiçek, arka planda ise soyut desenlerle dolu bir fon. Bugün Tim Burton’ın hayal dünyası bile pek çokları için sıra dışıyken, 120 yıl önce Signac’ın böyle bir resim yapması oldukça ilginç. Signac, 72 yaşında Paris’te vefat etti.
Günde 1 Resim, 32. gün
Sevgiler, Oylum Yüksel