
1- Büyük Mecidiye Camii (Ortaköy Camii)
Sultan Abdülmecit’in emri ile yapımına 1853’te başlanan Büyük Mecidiye Camii, 1854’te açılmış. Neo-barok üslubundaki bu muhteşem eseri Garabet Balyan ve büyük oğlu Nigoğos Balyan’a borçluyuz. Balyan Ailesi’nin 5 nesil boyunca İstanbul’da yaptığı tüm eserleri fotoğraflamaya başladık. Tamamlanınca ayrıca yer vereceğiz.

2- Kennedy Lodge
1891’de Robert Kolej’in vakıf başkanı ve bağışçısı olan John Stewart Kennedy tarafından kolej başkanlarının ikamet etmesi için yaptırılmış. Kennedy Lodge günümüzde Boğaziçi Üniversitesi sosyal tesislerine bağlı.

3- Rumeli Hisarı
Fatih Sultan Mehmet’in emri ile Anadolu Hisarı’nın tam karşısına, 15 Nisan 1452-31 Ağustos 1452 arasında 138 gün gibi kısa bir sürede yapılmış. Rumeli Hisarı’nın 3 büyük, 13 de küçük burcu var. Rumeli Hisarı, Çarşamba hariç her gün ziyarete açık. Giriş 15 TL, Müzekart ile ücretsiz.

4- Anadolu Hisarı
660 metrelik mesafe ile boğazın en dar noktasında Rumeli Hisarı ve Anadolu Hisarı birbirine bakıyor. 1395’te Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış. Hisar, boğaz geçişelerini kontrol etmek ve Göksu Deresi’ne girişleri engellemek amacıyla yapılmış. Fatih Sultan Mehmet, Rumeli Hisarı’nı yaptırırken Anadolu Hisarı’na da dış surlar ekletmiş. İstanbul’un fethinden sonra işlevini yitirmiş, yeniçeri hapisanesi olarak kullanılmış.

5- Kuleli Askeri Lisesi
İstanbul fethedildiğinde, bugün lisenin bulunduğu bu alanda bir manastır ve kule olduğu yazılı. Osmanlı, “kuleli” ismi ile anılan bu alanı yüzyıllar içinde farklı yapılar ekleyerek hep kullanmış. II. Mahmut döneminde yapılan ve sonradan yanan kışla binası, bugünkü lise binasının ilk temellerini oluşturuyor. Abdülmecit döneminde ise yanan bina yerine yenisi yapılmış. 1841 tarihli bir gravürde, bugünkü iki kuleli ana binayı görebiliyoruz. Tarihi binanın müze olarak ziyarete açılmasının planlandığı 2018’de duyuruldu.
[envira-gallery id=”4966″]