Bozcaada, Kuzey Ege’yi gezmek için mükemmel bir başlangıç noktası oldu. Geyikli’de feribottan indikten 50 dakika sonra Assos Antik Kenti ve Behramkale Köyü’ndeydik. Assos’tan 40 dakika sonra ise Kaz Dağları’nın eteklerindeki Adatepe Köyü’ndeydik.

MÖ 7.yy’da Midilli’den gelen Aiol kolonilerinin kurduğu Assos’ta, imparatorluklar ve egemenlik değişse de, yerleşim MS 7.yy’a kadar (yani yaklaşık 1400 yıl boyunca) sürmüş.
Piri Reis, Assos Antik Kenti’nden kalanları görüp tarihe not düştüğünde yıl 1521’di.
Athena Tapınağı Assos Antik Liman
Akropolün en yüksek noktasında MÖ 540-530 yıllarında yapıldığı düşünülen Athena Tapınağı bulunuyor. Athena Tapınağı dor düzeninde yapılmasına rağmen, frizleri iyonik tapınak özelliğinde. Hem dor hem iyonik olması sebebiyle Anadolu’daki tek örnek. 6×13 dor düzenli sütun ile çervelenen tapınak 14×30 metre boyutunda.
Assos Tiyatrosu Assos’tan Midilli manzarası
Assos Tiyatrosu MÖ 3.yy’da inşa edilmiş.
Texier, 1835’te Assos’a geldiğinde kentin ve frizlerin detaylı çizimini yapmış. II.Mahmut da frizlerin bugün Louvre Müzesi’nde sergilenen kısmını Fransa’ya hediye etmiş. Amerikan Arkeoloji Enstitüsü de 1881’de başlattığı 3 yıllık çalışma ile hediyeyi kapmış. Frizlerin bugün Boston’da sergilenen kısmı yine bizden hediye gitmiş. Frizlerden geri kalanlar ise günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Keşke bir gün hepsi ait olduğu Assos’a geri dönse.
Prof.Dr. Ümit Serdaroğlu’nun 1981’de başladığı Assos kazıları 2005’teki vefatına kadar aralıksız sürdürüldü. Günümüzde hala devam eden kazıların başkanlığını 2005’Ten beri Prof.De. Nurettin Arslan yönetiyor.
Behramkale köyü, Assos Antik Liman. E Adatepe Köyü’nden mazaralar Instagram’daki “Assos” albümünde sizi bekliyor.